19 Nisan 2010 Pazartesi

Cumartesi Evde Geçse Bile...

Tatilin iyisi kötüsü olmaz. Özellikle de cumartesinin. Çünkü ismi bile insana huzur veren bu günde sabahları tembellik yapmak, öğlenden sonra uyanmak ve haftaiçi yapılamamış bütün kahvaltıların acısını çıkartmak insanoğluna bahşedilmiş en büyük lükstür. Kahvaltı demişken, gayet geniş bir ajandaya sahip kahvaltı menülerime bugün burada değil de kahvaltı başlığı altında değineceğim. Coming soon... diyerek bu akşam dışardan yemek söylemeyi reddetirecek yemeklerimize geçmek isterim.

 ÇÖP ŞİŞ KEBAP



Malzeme Listesi :

* 450-500 gr. kuşbaşı doğranmış antrikot (kontrfile veya tavuk da olur)
* Yarım kilo cherry domates
* Yarım kilo mantar (Ama dökme olsun en miniklerinden seçilsin)
* Çöp şiş çöpü (Marketlerde kürdanların olduğu rafta bulunuyor)

Marine İçin:

* 1 çay bardağı zeytinyağsı (veya herhangi bir sıvı yağsı)
* 1Su bardağı yoğurt (eti yumuşacık yapar)
* Fesleğen,kekik,pul biber, toz kırmızı biber, karabiber, tuz

Yapılışı:

Öncelikle marine sosunu hazırlayıp etleri içine atalım. Marine sosu için bütün malzemeyi karıştırıyoruz ve eğer yoğurtumuz sulanmışsa çok seviniyoruz ve o suyu da marine sosuna katıyoruz. Burda yine "aslında ben"lik bir durum var. Eğer pizza baharatı varsa baharatlar yerine bunu kullanabiliriz. Yarım saat etleri bu sosta beklettikten sonra şişleme işlemine geçiyoruz. Bir mantar, bir cherry ve 1 parça et olmak üzere bütün malzememizi çöp şişlere diziyoruz. Şimdi sıra geldi en kritik noktaya yani pişirmeye. Burda 2 opsiyonumuz var. Eğer evimizde dumansız ızgaramız, elektrikli barbekümüz veya balkonda/bahçede mangal yapma imkanımız varsa süper oluyor. Ben elektrikli barbeküde yapıyorum bu işlemi (Kenwood tavsiyemdir.)ve yaklaşık 30-35 dk. da bütün şişlerim mükemmel bir şekile pişiyor. Eğer hiçbirini yapamam diyorsanız evdeki fırınınız yeterli olacaktır. Fırın ızgarasına pişirme kağıdı serin, nolur nolmaz diyerek bir fırın tepsisinin içini su ile doldurup ızgaranın altına yerleştirin ve fırın kapağı açık olacak şekilde 180-200 derecede 25-30 dk. evire çevire pişirin. Şişleri fırından çıkartmanıza üzerlerine lavaş (tortilla veya lavaş die satılıyor marketlerde) koyarsanız servis ederken bir kebapçı edası yakalamış olursunuz. Afiyet bal olsun.


ÖNERİ : Ben bu yemeği yaptığımda mutlaka havuç, göbek salata ve domatesten oluşan salata üçlüsünü yanında sunuyorum. Ayrıca sağlıklı beslemeye herşeyden daha çok önem veren eşim (!) elma dilim patates kızartması olmadan bu ziyafeti yemeği reddediyor.


16 Nisan 2010 Cuma

Hafif Başlayalım Hepsine Yer Kalsın :)

Cumalar aslında en sevdiğim gün olmasalar da güzeldirler. Ben Perşembeciyim. Çünkü Perşembe haftanın, işin ve sabah erken uyanmanın sonuna geldiğimizin tek kanıtı. Aslında ben perşembeyi cumadan daha çok sevme nedenimin cumanın habercisi olması gibi bir paradoksla yaşıyorum :)

Neyse uzatmadan asıl meseleye geçelim. Cumaları hep özel olmalı. Dışarı çıkılmasa da ev dışarısı gibi olmalı ya da o ambiyans yakalanmaya çalışılmalı. Bu ortam nasıl sağlanır?? Öncelikle serotonin lazım. Mutlu olalım ki mutlu edelim değil mi? Sonra misafir tabakları ve çatal-bıçaklarını bir kerecik kendimiz de kullanalım ve şık bir sofra kuralım :)

Veee en önemlisi yemek yapalım, içine bütün duyguları koyalım. Acı,tatlı,ekşi hepsi lazım bize. Hadi millet toplanın yemek yapıyoruz!!

YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI (ISINMA TURLARI BUNLAR :))


 
















Malzeme Listesi:

* Yarım kilo semizotu (Bir bağ da diyebiliriz)
* 1,5 su bardağı yoğurt (Süzme de olur normal de hiç fark yapmaz)
* 2 diş sarımsak (opsiyonel)
* tuz, kırmızı pul biber, birazcık zeytinyağsı

Yapılışı:

Semiz otlarının köklerini,çamurunu,çürüğünü vs. koparıp fırlatın atın. Bol suda en az 2 kere yıkayıp,yarım saat elma sirkesi katılan suda bekletin ve ardından son defa yıkayın. İster doğrayın ister elle koparıp koparıp atın mix kabına. Sonra yoğurdu ilave edin ve karıştırın. Yoğurt ve semizotu güzelce karıştıktan sonra tuz ve sarımsağı ilave edin. Salatanızı tekrar karıştırarak servis yapacağınız karizmatik servis kasesine aktarın. Yüzeyi düzleyin, kırmızı pul biber serpiştirin, üzerine zeytinyağı gezdirin veya gezdirmeyin.

Mmmmm Afiyet bal olsun...

Sıra geldi ana yemeğe..

Bu topikle alakalı birçok seçeneğimiz var. Ama bugün tavuklu olsun çünkü hafif dedik hafif gidelim, sağlıklı beslenelim.

FIRINDA NAR GİBİ KIZARMIŞ TAVUK
















Malzeme Listesi:

* Kişi sayısı kadar kalçalı tavuk butu(süpermarketlerde tabaklı satılıyor)
* 2 çorba kaşığı fındık yağı (çok masum kızartma için)
* Yarım portakalın suyu(sos için)
* tuz, kırmızı pul biber,fesleğen,kekik,karabiber,azıcık tarçın ve yine birazcık zeytinyağsı (sosluyoruz)

Yapılışı:

Öncelikle tavukla ilk münasebetimiz olarak her zaman yapacağımız gibi tütsüleme işini bitirelim. Nolur noolmaz.. Bu işlemin ardından derin bir tavada tercihen vok tavada fındık yağı eşliğinde butlarımızın üstünü ve altını 3'er dk. kızartıyoruz. Sonra ayrı bir mix kabında baharatlarımızı,portakal suyunu ve zeytinyağını harmanlıyoruz. (ASLINDA BEN: Eğer evde daha önceden yenmiş pizzalarla birlikte gelmiş ve tüketilmemiş pizza baharatı varsa aslında ben onu kullanıyorum. Dominosun baharatosu favorim.)Sonra kalçalı butlarımızın heryerini bu karışımla kaplıyoruz ve fırın tepsisi ya da borcama alıyoruz. Biraz buhar etkisi versin diye de tepsinin içine yarım çay bardağı su döküp üstünü aliminyon folio ile kaplayıp fırına atıyoruz. 185-190 derecede 45dk. üstü açılmadan bırakın pişsin. 45.dakikadan sonra üstünü açın 20 dk. boyunca iyice kızarsın. Fırını kapatınca her butun üstüne fındık kadar tereyağsı veeee mmmmm afiyet bal olsun.

Öneri: Ben bu tavukları sade beyaz pilav ve buharda pişirilmiş sebzeler ile sunuyorum. Bazen elma dilim patates kızartması da eşlik edebiliyor. Arzuya göre.

Nefis yemeklerimiz güsel bir tatlıyla sonlandıralım diyorsanız. Olmaz. Gerçeği itiraf etmek gerekirse bu cuma canım istemedi. O yüzden en global menülerin tatlısı ile sonlandırıyorum.


MEYVE SALATASI



Anlatmaya gerek var mı bilmiyorum. Evde olan veya arzu edilen meyvelerin hepsini küp küp doğrayın. Karizmatik tabaklarınızdan birine alın bunları. Sonra üzerine gerçek portakal suyu veya ananas suyu veya elma suyu veya ne suyu istenirse (şeftali ve kayısı olmassss) dökün. Arzu ederseniz hafif likör veya şurupla da tat verebilirsiniz. Mmmm afiyet bal olsun..