5 Aralık 2010 Pazar

Cuma Özel Olmalı Ama Nasıl?

Çok uzun süredir tarif paylaşmıyorum. Zaten çok da izleyenim yok sorun olmamıştır. Ben bu arada çok güzel zaman geçirdim. Gezdim, gördüm, yedim,içtim,yemek pişirdim ve misafirlerime mütevazı ziyafetler hazırlamaya devam ettim. Yine bir cuma menüsü paylaşalım diyorum bu kadar ayrı kaldıktan sonra. paylaşalım mı evet paylaşalım. Hadi bakalım..





KÖRİ SOSLU TAVUK SOTE

Malzeme Listesi:

* Kişi sayısı kadar tavuk göğsü (Sos 4 kişiye kadar yeter fazlası için ölçüleri artırabilirsiniz)
* 2.5 çorba kaşığı un
* 2 çorba kaşığı tereyağ
* 2 çorba kaşığı zeytinyağ
* 1/2 lt (2.5 su bardağı) tavuk suyu (Sıcak olmalı)
* 1.5 su bardağı süt
* 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
* Köri
* tuz (bulyon kullanmadıysak),karabiber


Yapılışı:

Önce tavuk göğüslerimizi kuşbaşı kesiyoruz. Çok iri olmasın çok da minik olmasın. Orta karar iyidir. Bu tavukları 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile yaklaşık  15 dk soteliyoruz ve tencereden alıyoruz. Şimdi gelelim sosa. Tavukları pişirdiğimiz tencerenin içine 2 çorba kaşığı tereyağı ile unu alıp tipik bir şekilde pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Eğer tavuk suyumuz hazırsa bu suyu yavaş yavaş una ekliyoruz. Bir anda eklersek un topak topak kalır içinde o yüzden 3-4 defada yavaş yavaş bulamaç haline getirerek eklemeliyiz. Eğer tavuk suyu yoksa önceden 2.5 su bardağı sıcak suya 2 adet tavuk bulyon eklersek hem yoğun hem de güzel bir tavuksuyu elde ederiz. Ben genelde böyle yapıyorum. Tavuksuyunu una ekledik sonra bulamaç oldu. Karıştıryoruz hiç bırakmadan. Sonra içine sütü ekliyoruz. Yine karıştıryoruz. Sıra geldi köriye. Bir kahve fincanı içinde 1 tatlı kaşığı köriyi eritiyoruz. (ASLINDA BEN: Aslında ben yoğun sevdiğim için 2 tatlı kaşığı bazen de daha fazla kullanıyorum köriyi tavsiye ederim.) Sonra bu karışımı da sosa ekleyip karıştıryoruz. Tuzunu kontrol edip,karabiberi isteğe göre ekliyoruz ve fesleğeni de katıp iyice çeviriyoruz. Sotelediğimiz tavukları bu sosa katıp 10-15dk. kısık ateşte pişirip tamamdır diyip servis yapıyoruz.

Mmmmmm Afiyet Bal olsun.


Öneri: Ben bu yemeği yanında sade ya da domatesli fesleğenli penne ile servis yapmayı seviyorum. Ayrıca buharda pişmiş sebze ve tortilla da seçenekler arasında yer alabilir. Tortilla biraz absürd olsa da canım kocişim herşeyi tortilla arasına koyarak yiyebildiği için genelde her yemekte ekmek yerine tercih ettiğim bir seçenektir. O yüzden denemeye değer :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder